PabloX - elektrotechnika

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Blikač na 230V

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 2
SlabéDobré 

Zapojenie blikača na 230V ktorý som kedysi vyrábal na spínanie žiaroviek...nakoniec skončil v skrinke.

POZOR! Zariadenie je galvanicky spojené so sieťou, hrozí úraz elektrickým prúdom! Pri stavbe a manipulácii je potrebné zachovať opatrnosť. Zapojenie nie je vhodné pre začiatočníkov! Autor nenesie žiadnu zodpovednosť za úrazy alebo škody spôsobené el. prúdom a zapojením!

Toto zapojenie som vymyslel na žiarovky, ktoré som dávam na Vianoce do okna. Nechcel som však, aby len svietili, ale aj blikali. Preto som vymyslel toto jednoduché zapojenie kde je ako spínať použitý tyristor a známy časovač 555 generuje impulzy ktoré ho spínajú.

Diódy D1-D4 usmerňujú napätie pre tyristor, ktorý dokáže spínať iba jednu polvlnu striedavého napätia. V sérii s usmerňovačom je zapojená žiarovka(y), ktorá tvorí záťaž. Po privedení impulzu na riadiacu elektródu tyristora sa tento stane vodivým a zopne záťaž. Na napájanie časovača je použitý malý transformátor, chcel som použiť aj kondenzátorový zdroj prúdu, ale nejako mi to nechcelo fungovať lebo časovač mal väčší odber. Tak som to nechal tak a dal tam signálny transformátor pre kontrolky 220V/24V 2VA, ktorého výstup som usmernil, ale napätie je moc veľké pre časovač, preto som pridal rezistor R3 a Zenerovu diódu Zd2. Rezistor zráža napätie a zenerka ho stabilizuje na 12V. Napätie je potom vyfiltrované kondenzátorom C1 a potom nasleduje samotné zapojenie časovača. Hodnoty súčiastok R4,R5 a C2 možno meniť podľa dĺžky svitu/vypnutia záťaže. Výstup časovača je chránený diódou D5, ktorá pri poruche tyristora nepustí sieťové napätie do časovača a súčiastok okolo. Zenerova dióda Zd2 zabraňuje tomu, aby napätie na riadiacej elektróde tyristora prekročilo napätie zenerky.

Schema
Schéma zapojenia
Fotka blika?a
Fotka blika?a
Zoznam sú?iastok
D1-D9............1N4007
Zd1........................6V2
Zd2........................12V

C1,C2......100uF/16V

R1,R2..................4k7
R3...................1k/2W
R4........................6k8
R5.......................47k

F............................1A

Ty1....................KT506

Tr1................pozri text


Uverejnené na pôvodnej stránke 11.11.2006
Posledná úprava Piatok, 17 Máj 2019 17:35  

Bannery

Štatistiky


TOPlist