PabloX - elektrotechnika

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Detektor kovov TRANSET 150

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 28
SlabéDobré 
Môj prvý funkčný detektor typu BFO
img

Zapojenie tohto detektora som našiel na stránke https://www.detektory.wz.cz. Je to jednoduché zapojenie, pracujúce na princípe BFO. Potenciometrom P1 nastavujeme záznej (v sluchátkach by sme mali počuť ticho, vrčanie alebo tikot), potenciometrom P2 nastavujeme hlasitosť. Detektor je dosť nestabilný, preto ho je potrebné umiestniť do tienenej krabičky (ja som zatial použil papierovú, oblepil som ju alobalom a zvnútra vyplnil vatou). Na pripojenie cievky radšej použite tienený káblik a nie moc dlhý.


Originál poľský článok s nákresom DPS v PDF

Čo sa týka naladenia správneho zázneju, ten ladíme až po skompletizovaní detektoru, umiestnenia do krabičky a po zhotovení cievky. Pravý záznej by mal byť plynule laditeľný po celej dráhe P1 od nuly po asi 1500Hz. Pokiaľ sa nám záznej nepodarí naladiť hneď, skúšame to zmenou kapacity kondenzátora C1. Dobré je začať na kapacite asi 6n8 alebo 8n2 a postupne prihadzovať po 1n až kým to nenaladíme tak, ako treba.

Dal by som tu aj viacej popisu, ale po poľsky moc nerozumiem. No uvádzam návod na výrobu cievky, ja som si spravil s priemerom 10cm. Nižšie nájdete počty závitov na dané priemery cievok.

Ešte doporučujem paralelne ku kondenzátoru C5 pripojiť zenerku 7V5 v sérii s rezistorom asi 47R. Zlepší to stabilitu celého zariadenia a kľudne ho môžete napájať z akumulátora 12V

Dosah detektora je celkom dobrý, je tu aj niekoľko fotiek z nálezov, ale nie je to všetko, deň predtým som našiel nejaký olovený syfón z umývadla, kusy plechov, štople z piva a také blbosti.

Nejaké konštrukčné rady:

keďže súčiastky aj hľadacia cievka sú citlivé na zmeny teploty, je potrebné plošný spoj uložiť do tienenej krabičky (ja som použil umelohmotnú a zvnútra som ju vylepil alobalom a ten som spojil s mínusom). Voľný priestor v krabičke je dobré vyplniť vatou, ktorá slúži ako tepelná izolácia. Tienenia (obaly) potenciometrov pripojte tiež na mínus, lebo sa mi stalo, že keď som ladil záznej a pustil som hriadeľ potenciometra, tak som mohol ladiť zase, lebo sa frekvencia zmenila.

T1 - BC557 alebo podobný PNP
R5 - 47R
R1,R6 - 1k
R3, R4 - 10k
R2 - 15k
R7 - 2M2
P1 - 1k
P2 - 100k s vypínačom
C1 - 10nF, kvalitný
C2 - 470pF
C3,C4 - 100nF
C5 - 100uF
Q1 - Kryštál 4,433 619 Mhz
Integrované obvody: CMOS4013 a CMOS4060

Ls: h?adacia cievka
Pre priemer cievky 30cm - 40závitov drôtom 0,4mm
Pre priemer cievky 20cm - 50závitov drôtom 0,3mm
Pre priemer cievky 10cm - 70závitov drôtom 0,2mm
PS: drôt musí byť samozrejme lakovaný

Schema


1
Z nejakej gumenej hadice si zhotovíme kruh s potrebným priemerom (príklad: 10cm) a rozrežeme ju po jednej strane. Z tvršieho výkresu si zhotovíme valec s priemerom ako má hadica stočená do kruhu (asi 10cm) a namotáme naň potrebný počet závitov (pre cievku s priemerom 10cm je to 70závitov drôtom 0,2mm). Cievku z valca opatrne stiahneme, zafixujeme pásikmi izolačky a vložíme do rozrezanej hadice, vývody si ponecháme asi 5cm a konce hadice k sebe zlepíme páskou.



2
Hadicu s cievkou obalíme pásikmi alobalu širokými asi 2-3cm, vynecháme len 1cm oproti vývodom cievky.


3

Na alobal navinieme tenký pocínovaný drôt, získaný z lankového vodiča. Medzeru oproti vývodom cievky tiež neobmotáme.

4

Vezmeme tienený vodič, jeho tienenie spojíme s pocínovaným drôtikom a jedným koncom cievky umiestnenej vnútri hadice. Druhý koniec cievky spojíme so stredovým vodičom tieneného kábla.





5
Tienený kábel dobre zafixujeme páskou a cievku omotáme pásikmi látky širokými 2-3cm.




6
Nakoniec celú cievku dobre zaizolujeme izolačkou a upevníme na držiak.


Nové fotky (20.10.2007)
Akosi som sa po roku vrátil k TRANSETU a všetko urobil nanovo. Cievka je upevnená na vrchnáku z mixéru, nie je bohvieako tepelne izolovaná, preto treba nechať detektor pár minút aklimatizovať na mieste, kde budeme hľadať. Tiež som prišiel na to, ako ho vyladiť bez blbého typovania kondenzátorov. Prišiel som na to po niekoľkých hodinách neúspešných pokusov o vyladenie, keď som na cievku od zlosti hodil kus cuprextidu a frekvencia v sluchátkach sa znížila ale dosah sa nezmenšil. Tak som potenciometer ladenia nastavil do stredu, narobil som si obdĺžniky z alobalu ktoré mali na jednej strane obojstrannú pásku a lepil som ich na priamo na teleso cievky až kým sa frekvencia neznížila na nulu. Chce to trafiť správnu polohu alobalov a postupne ich pridávať. Keď sa (vplyvom teploty) detektor rozladí, stačí poodtrháť z alobalu prípadne ho trochu pridať. Lacná a rýchla metóda vyladenia.

foto
Poskladaný detektor



foto
Vnútro krabičky zateplené vatou



foto
Vyladený detektor pomocou prúžkov z alobalu


foto
Hotový detektor

Zapojenie bolo uverejnené v Poľskom časopise Praktyczny Elektronik 3/1995
Uverejnené na pôvodnej stránke  18.4.2006


Posledná úprava Piatok, 17 Máj 2019 20:21  

Bannery

Štatistiky


TOPlist