PabloX - elektrotechnika

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Spínače s tyristorom

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 6
SlabéDobré 
Zapojenia s tyristormi s ktorými som kedysi začínal. Jednoduchý základ pre alarm.
Spinace s tyristorom - PabloXTu uvádzam dve jednoduché zapojenia z môjho detstva s tyristormi, pričom jedno reaguje na zopnutie kontaktov a druhé na rozopnutie. Možno ich použiť napríklad na poplašné zariadenie alebo podobné účely.

Na obrázku 1 sa nachádza veľmi jednoduché zapojenie reagujúce na zopnutie tlačítka "Senzor". Po zopnutí tlačítka ostane tyristor zopnutý až kým nestlačíte tlačítko "Reset" alebo sa nevybije batéria. LED dióda indikuje stav zopnutia a na svorky označené "Vystup" pripojíme zariadenie ktoré chceme spínať. Napájacie napätie možno zvýšiť, ja som obvykle používal tri nabíjacie články, čiže 3,6V.

schema
Obr. 1

Na obrázku 2 je ďalšie zapojenie, toto však funguje opačne ako predchádzajúce - reaguje na rozopnutie kontaktov senzora, ?o sa dá lepšie využiť v už spomenutých poplašných zariadeniach. Základom je tranzistor T1, ktorý je pri zopnutom tlačítku Senzor zavretý a na tyristor sa nedostáva žiadne napätie a tak nemôže zopnúť. Keď sa však tlačítko Senzor rozopne, tranzistor sa cez rezistor R1 otvorí a na riadiacu elektródu tyristora sa dostane napätie a tento zopne. Hodnotu rezistora R2 možno znížiť aj na 1k.

schema2
Obr. 2

foto
Takto som to po pár rokoch vyhrabal z pivnice, prevedenie nič moc, ešte som nevedel robiť pekné plošáky... Vľavo je modul s tranzistorom a vpravo samotný spínač s tyristorom.


Uverejnené na pôvodnej stránke 14.4.2007 

Posledná úprava Streda, 22 Máj 2019 20:37  

Bannery

Štatistiky


TOPlist