PabloX - elektrotechnika

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Detektor zaplavenia II.

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 0
SlabéDobré 
Detektor zaplavenia priestoru s dvoma výstupmi a možnosťou pripojenia viacerých čidiel
foto


Zapojenie vychádza z pôvodného detektora zaplavenia publikovaného v tomto článku. 

V pôvodnom zapojení spínal detektor priamo GSM bránu, ktorá následne volala na mobil a posielala SMS o zaplavení. V rámci domácej automatizácie som na prívod studenej a teplej vody do bytu namontoval servopohony, ktoré pri odchode z bytu uzavrú prívod vody. Pre prípad zaplavenia, keď je voda otvorená (v noci) som potreboval modul, ktorý vie servopohony automaticky uzavrieť a nechá ich uzavreté až do resetu obsluhou. Druhý výstup ale bude aktívny len počas doby aktivácie záplavového čidla.

schema
Schéma zapojenia detektoru zaplavenia


Na svorky označené "sonda" sa pripojí čidlo tvorené 2 nerezovými elektródami, ktorá sú umiestnené v požadovanej výške nad podlahou. Na svorky je možné zapojiť viacero čidiel, v mojom prípade boli 4ks. Kábel je vhodné viesť v čo najmenšom súbehu so silovými káblami a mimo zdrojov rušenia. RC člen tvorený R1 + C1 zabezpečuje odolnosť proti rušeniu naindukovanému na vstupe a oneskoruje vypnutie relé na cca 10s po umiestnení sondy mimo vodu. R1 je v SMD prevedení umiestnený zo strany spojov.



foto
Elektronika detektora zaplavenia v OBO krabici

Pre jednoduchosť zapojenia som použil 2ks relé, ktoré som mal po ruke - ide o typ FINDER 40.52 s cievkou 12VDC a 2x prepínacím kontaktom.
Relé K1 zostane po zaplavení zopnuté až do odpojenia napájania. Svieti červená LED2. Jeden prepínací kontakt premosťuje C-E tranzistora Q3, druhý prepínací kontakt tvorí výstup. Ten ovláda servopohony vody. Aretácia výstupu je z dôvodu, aby výstup necykloval (ak voda spod snímača po zavretí odtečie, servopohony by sa opäť otvorili, pustili vodu a tak dookola....). Relé K2 je aktívne len počas trvania zaplavenia - svieti žltá LED3 . Na DPS som použil len 1 prepínací kontakt. Zelená LED1 indikuje prítomnosť napájania.

V priloženom archíve je návrh DPS (jeden je zrkadlovo otočený, druhy nie - treba zvoliť variantu podľa spôsobu výroby DPS) - DPS obsahuje 1 prepojku.

Posledná úprava Utorok, 26 Marec 2024 12:49