PabloX - elektrotechnika

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Stereo mixážny pult

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 16
SlabéDobré 
Zapojenie stereo mixážneho pultu so 4mi vstupmi.
foto

Mal som doma niekoľko ťahových potenciometrov z poľskej stavebnice ekvalizéru, tak som si spravil jednoduchý mixážny pult. Je to skôr zmiešavač ako mixážny pult, ale obsahuje minimum súčiastok a schéma je veľmi jednoduchá. Jediným problémom môže byť zháňanie ťahových stereo potenciometrov (môžete použiť aj klasické hriadeľové).

Mixpult obsahuje dokopy 4 vstupy - 2x pre elektretový mikrofón a 2x klasický LineIN. Pre zosilnenie signálu z mikrofónu je použitý jednoduchý tranzistorový predzosilňovač, zosilnenie je možné upraviť zmenou rezistorov 560k (vyššia hodnota = vyššie zosilnenie). Signály na LineIN vstupoch nie sú nijako upravované.


Všetky vstupné signály sú zmiešavané cez rezistory 100k na spoločné vetvy L a P kanála a následne sú opäť zosilnené tranzistorovými zosilňovačmi. Tu sa zosilnenie upravuje rezistormi 330k. Túto hodnotu som odskúšal, pri 560k bol problém so skreslením signálu na LineIN vstupoch pri napájaní 12V, pri 12V zase nefungovali dobre mikrofónne vstupy. Ak by boli problémy, skúste laborovať s týmito rezistormi. Zverejňovať nákres DPS je zbytočné, aj tak si ju musíte navrhnúť pre konkrétne typy potencimetrov. Potenciometre som použil ťahové, 100k/log.

schema
Schéma zapojenia (kliknite pre zväčšenie)
foto
Plošný spoj mixpultu ešte nevstavaný do krabice
Posledná úprava Štvrtok, 16 Máj 2019 19:55  

Bannery

Štatistiky


TOPlist