PabloX - elektrotechnika

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Kontaktný teplomer

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 2
SlabéDobré 
Jednoduchý teplomer s jedným IO a ručičkovým ukazovateľom. Kontaktný teplomer - PabloX

Tento jednoduchý teplomer nájde využitie všade tam, kde potrebujete zmerať napríklad teplotu nejakej súčiastky alebo podobne. Náklady na súčiastky bez merača nepresiahnu 50Sk.

Pre funkciu teplomera sú potrebné 3 OZ, preto bol použitý jeden štvornásobný typ TL074 / TL084 s JFET vstupmi. Pre správnu funkciu bolo treba použiť symetrické napájanie, ktoré umožní merať aj teploty pod 0°C. Z dôvodu jednoduchosti napájania je použitý jeden OZ, ktorý je zapojený ako sledovač signálu, na jeho neinvertujúcom vstupe je pripojené polovičné napätie z odporového deliča R1 a R2. Týmto vznikne tzv. virtuálna zem. Tento delič je napájaný zo stabilizátora 78L05. Z neho sú napájané ostatné časti teplomeru. Stabilizátor umožňuje plne využiť batériu. Vlastný OZ je napájaný priamo z 9V batérie. Na vstupe 10 druhého OZ je konštantné napätie nastavené trimrom TP1. Týmto trimrom sa pre kalibráciu nastavuje nulové napätie na merači pre najnižšiu požadovanú teplotu - táto teplota môže byť hocijaká, napríklad 0°C alebo aj záporná. Ako teplotné ťidlo slúži lacná kremíková dióda 1N4148 - D1. Tá je zapojená medzi výstup OZ a jeho invertujúci vstup. Toto zapojenie spolu s odporom R6 stabilizuje prúd prechádzajúci diódou na konštantnú úroveň - v tomto prípade asi 1mA. Na dióde je úbytok napätia asi 2,35 mV/°C. Tretí OZ je zapojený ako invertujúci zosilovač zo zosilnením 10-zosilnenie určuje pomer R10/R9. Ďalej sa na vstupe 5 nastavuje na výstupe napätie približne 0V pri teplote 0°C. Ako meradlo som použil starý ručičkový merač 100uA ktorý sa pripojuje na svorky J5 a J6.

Konštrukcia
Na obrázku 2 je nákres DPS, ktorá má rozmery 50 x 50 mm. Trimre TP1 a TP2 sú použité viac otáčkové. Ako teplotná sonda slúži lacná dióda 1N4148, ktorú som vložil do bužírky a zalial sekundovým lepidlom. S plošným spojom som sondu spojil tieneným káblikom.

Nastavenie
Obidva trimre nastavíme do polovice a sondu umiestnime do priestoru s najnižšou teplotou, ktorú chceme indikovať a trimrom TP1 nastavíme na výstupe nulové napätie, alebo umiestnime sondu do ľadu, čo je teplota 0°C. Potom čidlo umiestnime do priestoru s najvyššou teplotou, ktorú chceme indikovať a trimrom TP2 sa hodnota nastaví na stupnici (možno použiť aj vriacu vodu = 100°C). Dióda 1N4148 má ako čidlo maximálnu merateľnú teplotu 125°C.


schema
Obr.1 Schéma zapojenia (trimre TP1 a TP2 som nahradil hodnotami 6k8 a 220k, lebo pôvodné hodnoty nestačili)

dps
Obr.2 Plošný spoj teplomera



Zdroj: AR 9/01 pod názvom KONTAKTNÝ TEPLOMER na strane 12.  

Posledná úprava Streda, 22 Máj 2019 20:33  

Bannery

Štatistiky


TOPlist