PabloX - elektrotechnika

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Jednoduchý a lacný LCD teplomer

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 9
SlabéDobré 
Ďalší návod ako využiť LCD zo starej 3310tky
img
Kedysi dávno som našiel na stránke https://hw.cz/teorie-praxe/konstrukce/art2134-levny-lcd-teplomer.html zapojenie jednoduchého teplomera v ktorom bol použitý LCD z NOKIE 3310. Minule som našiel túto konštrukciu zas a tak som sa ju rozhodol zrealizovať.  Niektoré obrázky som použil z vyššie uvedenej stránky.

Základom zariadenia je LCD z už spomenutej NOKIE 3310 alebo 3330 (LCD z iných typov nefunguje), ktorý má rozlíšenie 84*48 bodov a zoženiete ho skutočne skoro zadarmo. O snímanie teploty sa stará OneWire teplotné čidlo DS 18B20 (iné typy DS1820 a DS18S20 nefungujú - odskúšané). Celé to riadi PIC12F629. Po skonštruovaní vznikne skutočne zaujímavý teplomer pričom obsahuje skutočne minimum súčiastok.
Technické parametre:
Napájacie napätie - 3 - 3.3 V
Teplotný rozsah (1) -55 do 125' C
Min. krok - 0,1 ' C
Max. odchýlka - +/- 0,5 ' C
Max. rozlíšenie - 0,0625 ' C
Frekvencia merania - 1,2s
Rozmery 40 * 38 mm
2 režimy - normálny/inverzný
Rozlíšenie displeja - 84*48pix
Odber prúdu (2) - 0,2 mA - 0,8 mA

(1)Uvádzaný teplotný rozsah sa vzťahuje na samotné čidlo (priestor, kde je umiestnené) nie na celé zariadenie
(2)Prúdový odber nie je konštantný, môže za to systém merania teploty. Procesor spracuje údaj z čidla po cca 700ms, kde si zariadenie berie cca 0,8mA. Ďalších 500ms je zariadenie v režime zníženej spotreby a berie si cca 0,2mA. Priemerný ober je teda asi 0,6mA.
schema
Schéma zapojenia. Ako vidíte, jednoduché
foto
A už to fičí...na napájanie som použil LiIon akumulátor z mobilu, ktorý slúži zároveň ako podstavec
foto
Prevádzka v inverznom režime
foto
Pohľad zboku. LCD sedí na kúsku gumy, na ktorú je prilepený.
foto
Strana súčiastok, vľavo je senzor DS18B20. LCD ku DPS pritláča kovová spona v tvare U.
Stavba:
LCD musíme opatrne vybrakovať z mobilu, opatrnosť je na mieste keďže LCD je z tenkého skla a ľahko ho môžete zničiť. Preto bu?te trpezliví a opatrní. Na zadnej strane je 8pinový konektor, ktorý je prilepený na sklo LCD (v mojom prípade tomu tak nebolo preto som kontakty z LCD musel priletovať na DPS a LCD na ne len dosadne). LCD obsahuje radič Phillips PCD8544.
konektor

Plošný spoj:


Ten je na výrobu jednoduchý a pri troche trpezlivosti ho nakreslíte aj ručne fixou a pravítkom. Na okraje DPS je potrebné nalepiť plastové prúžky, na ktorých bude LCD sedieť. Ja som ich tam nelepil, na dolnú časť DPS som nalepil väčší kúsok gumy s obojstrannou páskou, na ktorej LCD sedí. Pritláčanie kontaktov LCD na plošný spoj zabezpečuje kovová spona v tvare U z tenkého plechu (viac na fotkách). Návrh DPS na nasledujúcom obrázku je z PROTELU 99SE.

 

dps
Programovanie procesoru:
Pre mnohých asi nepríjemná vec. Ale dá sa to zvládnuť, programátor je skutočne jednoduchý. Schému som našiel na stránke https://sksapps.com/wii/programmer2.jpg a ako ovládací program som použil IC prog, kde v nastaveniach hardvéru zvolíte typ programátoru JDM PROGRAMMER.  Jednoduchý návod ako to s PIC progom zvládnuť je na stránke autora https://www.ivica-novakovic.from.hr/Programiranje%20PIC12F629.htm
Kalibrácia:
Pokiaľ by kontrast u LCD nebol podľa Vaších predstáv, môžete ho behom programovania procesoru zmeniť na adrese D2H. Autor nastavil hodnotu na A9H ale u iných displejov môže byť nutná zmena. Povolený rozsah je od 80H po FFH (
80H je minimálny kontrast).
Odkazy:
Posledná úprava Sobota, 18 Máj 2019 17:10