PabloX - elektrotechnika

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Tester polovodičov

Tlačiť PDF
Užívateľské hodnotenie: / 20
SlabéDobré 

Jednoduchý tester polovodi?ov s LCD.

tester

Tento tester nájde mnohostranné využitie každého, kto sa zaoberá elektronikou. Zapojenie obsahuje mikroprocesor ATMEGA8 a LCD 16x2 znakov s radičom HD44780 (alebo kompatibilným)  na ktorom sa zobrazuje výsledok merania. Zapojenie sa napája 9V batériou, meranie sa aktivuje pomocou tlačidla S1. LED signalizuje zapnutie testera, stabilizátor na 5V staží 78L05. Pomocou R2, R3 sa sleduje napätie batérie, pri jej vybití sa na LCD zobrazí upozornenie.  Rezistorom R14 sa upravuje kontrast LCD. Odber testera je asi 20mA, na napájanie slúži 9V batéria.

Zapojenie meria  tranzistory (bipolárne , unipolárne), diódy, úbytok napätia na tranzistoroch a diódach, zosilnenie bipolárnych tranzistorov, kondenzátory, rezistory, tyristory, zobrazí správne zapojenie vývodov. V podstate stači pripojiť meranú súčiastku na testovací konektor a stlačiť S1. Problém nastal pri pokuse testovať triak - na LCD sa objavil nápis TIMEOUT. Pri meraní kapacít mi pri kondenzátore 5000uF TESLA ukázalo kapacitu 7600uF (zrejme sa tu uplatňoval vplyv ESR). Pri niektorých kondenzátoroch zas nebol problém.

Napálenie programu do uP:
Je potrebné osobitne nahrať Flash (.hex) a osobitne EEPROM (.eep) ktorý obsahuje jednotlivé hlášky zobrazované na LCD (jazyková lokalizácia). Poistky nastavíme na LFuse = 0xc1 a HFuse = 0xd9. Taktovanie uP je nastavené na interný 1Mhz RC oscilátor.
Plošný spoj:
V priloženom RAR archíve je všetko potrebné vrátane 2 verzií návrhov DPS (SMD a DIP verzia) - za návrhy ďakujem používateľovi killerX3.
TESTER.RAR - DPS pre EAGLE 6, FW pre procesor

schema
Schéma zapojenia testera (klikni pre zväčšenie)

foto
Tester vstavaný do elektroinštalačnej krabice

foto
Vnútro testera

Zdroje:
https://www.mikrocontroller.net/articles/AVR-Transistortester -článok po Nemecky
https://www.mikrocontroller.net/topic/131804 - diskusia
https://svetelektro.com/Forum/tester-polovodicov-t23833.html - diskusia, niekoľko verzií DPS

Posledná úprava Sobota, 18 Máj 2019 14:51